Top 10 weboldal ahonnan ingyenes képeket szerezhetsz a marketingedhez

Neked elég kép van a weboldaladon?

Nagyon sokat számít, hogy hogyan tálalod a weboldalad! A látogatód az első néhány másodpercben eldönti, hogy tovább görget-e vagy nem. És ebben a pár másodpercben nagyon nem mindegy, hogy milyen benyomást kelt a weblapod.

Nézhet ki úgy is, mint a világ legelső weboldala:

Lehet olyan, mint egy száraz wikipedia cikk:

VAGY lehet kényelmesen olvasható, megfelelő szöveg-kép aránnyal.

Ehhez viszont szükséged lesz képekre, amiket remélhetőleg nem ismeretlen forrásból és licensz nélkül használsz. Igen, nagyon kényelmes az, hogy az interneten annyi mindent lehet találni és egy jobb klikk > letöltés után már meg is szerezhetsz nagyon sok képet, ráadásul ott a Google kereső is, amivel kulcsszóra szinte bármilyen képet megtalálhatsz. Csak annyi a baj, hogy ezeket a képeket nem használhatod fel saját kedved szerint bármire.

A képek üzleti vagy akár nem üzleti célú újra-felhasználásához is rendelkezned kell a megfelelő engedéllyel.

Csak jogtiszta képeket használj a weboldaladon

Ne gondold, hogy “úgysem veszik észre…” Vannak szolgáltatások, mint pl. a Pixsy, amit a fotósok, grafikusok tudnak igénybe venni, a szerzői jogok betartatása érdekében. A weboldalon nyomon követhetik, hogy felhasználták-e valahol saját alkotásaikat és a cég segít a jogaik érvényesítésében. Egy fotós bevallása alapján volt olyan szerzői jogi sértés, amiért egy esetben 1400 $, egy másikban pedig 5000 $ kártérítést hajtottak be neki. Nem hiszem, hogy bármelyikünk szeretne ennyit kiadni egy fotóért, szóval nem ajánlott ismeretlen forrásból származó képet használni, akármilyen jól is néz ki.

Ha még ez sem riaszt el a licenszelt képek ellopásától, akkor legalább a “lustaság fél egészség”mottóhoz tartsd magad, és gondolj bele, hogy mennyi idő és energia lenne akár profi Photoshop tudással is kiszedni a képből a vízjelet, amit bizony nem véletlenül tettek oda;)

Hogyan szerezz licenszelt képeket?

1) A Google kereső megfelelő használata

Be tudod állítani a Google-ben, hogy csak olyan képeket mutasson, ami szabadon felhasználható. Ehhez keresés után nyisd meg a “Keresőeszközök” opciót és válaszd ki a megfelelő licensz típust.

2) Saját fotók készítése

Ezek a képek a tieid és senki másé! Ráadásul biztosan nem fogsz más weboldalakon ugyanazokra a képekre bukkanni 😉

De nem kell aggódnod, ha nem áll módodban saját képeket készíteni vagy egy fotóst felbérelni, hogy jó képeket csináljon, vannak más, legális módok a jó képek beszerzésére, akár ingyen is! Az alábbi megoldás például talán a legkönnyebb módja annak, hogy igényes, ráadásul legálisan felhasználható képekhez juss.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.3″][et_pb_text _builder_version=”3.26.3″]

Ez a megoldás pedig: a stockfotók, vagyis olyan képek, amiket azért készítettek, hogy mások felhasználhassák őket valamilyen célra, vagy ha eredetileg nem is ezért készültek, később ezt a célt kapták.

A három legnagyobb és talán legismertebb ilyen gyűjtőhely a Pixabay, a Pexels és az Unsplash. Nagyon jó képeket lehet innen beszerezni, de ennek megvan a hátránya is. Ha beírod, hogy “business”, “work”, vagy hasonló népszerű kifejezéseket, akkor valószínűleg ismerősek lesznek a képek. Ha nem azok, akkor néhány hétig kicsit tartsd nyitva a szemed, amikor vállalkozások weboldalát böngészed, és valószínűleg bele fogsz botlani néhány ismerős képbe, ugyanis ezeket a fotókat már sok száz vagy több ezer ember felhasználta világszerte a projektjeihez.

Ingyenes képek, jogtisztán? De honnan?

1) Pixabay

Ha nem vagytok túl jó barátok az angol nyelvvel, akkor a pixabay-t szeretni fogod, mert itt akár magyarul is kereshetsz képeket. A fotók mellett találhatsz ingyen letölthető illusztrációkat és még videókat is.

2) Pexels

A Pexels is hasonló képmegosztó óriás, széles választékkal az ingyenes képek terén és itt is találhatsz ingyenes videó anyagokat is. És a pixabayhez hasonlóan itt is kereshetsz magyar szavakra.

A fenti menü Explore > Photos by color // Válogatás > Fotók szín szerint opcióját is a figyelmedbe ajánlom, ha szín alapján szeretnél pl. valamilyen hangulathoz képet keresni.

3) Unsplash

Az Unsplash sem különb az előzőektől a szuper képválasztékában. Itt ugyan nincsenek videók, de böngészhetsz az okosan kitalált kategóriák alapján, ha még nem tudod, hogy mit keresel pontosan, vagy kereshetsz magadnak egy új menő háttérképet a “Wallpapers” menüpont alá gyűjtött háttérképnek szánt képek között.

4) Canva

Talán ismered már a canvát vagy láttad már a nevét valahol, ha valamikor facebook borítóképet vagy egyéb, marketingcélú bannert szerettél volna készíteni. Eredetileg ez nem képtár, de ha létrehozol egy új képet, böngészhetsz a Canva képei között, ahol sok ingyen felhasználható stockfotót fogsz találni. És ami nem ingyenes, az is általában 1-2$, így lehet, hogy nem érdemes tovább keresni, egy kávézás árát talán rá lehet áldozni egy marketing eszközre, ami később segíthet pénzt keresni 😉 Attól függően, hogy mit szeretnél csinálni, a Canva jó választás lehet kiindulópontnak, mert nemcsak képeket találhatsz itt, hanem különböző elrendezéseket, sablonokat is, amiket módosítva profi bannereket készíthetsz. Ha nem találtad meg rajta, amit keresel, egy másik oldalról letöltött képet is feltölthetsz ide és beillesztheted a projektedbe.

5) Flickr

A flickr egy közösségi képmegosztó, ahol nemcsak stockfotókat, hanem bárki által készített fotókat is találhatsz. A keresésnél itt arra kell odafigyelni, hogy a felhasználási célodnak megfelelően állítsd be a szűrőt.

Keresés után a képen látható lenyíló menüben beállíthatod a megfelelő opciót, attól függően, hogy fogod-e módosítani a képet és eladsz-e terméket, aminek részét képezi a kép (pl. e-book-ban használod, amit értékesítesz).

6) Foter

A legnagyobb előnye, hogy kategóriák alapján is böngészhetsz, így még akkor is segíthet, ha magad sem tudod, mit keresel (néha megesik az ilyesmi;) A három nagy kategória (business, állatok és természet) alatt találsz még több kategóriát, ezek mindegyike több száz képet takar. Alatta pedig, a “browse by ideas” fülön lakberendezési ötleteket is találsz.

7) Picjumbo

Itt is kereshetsz képeket kategóriánként, vannak ingyenesek és premium kötelesek is. Ha designer vagy, akkor a Picjumbo tetszeni fog, mert a “Design resources” fül alatt rengeteg mockupot/skiccet is találsz.

8) Stocksnap

A kategóriákra keresés itt is működik, viszont itt más alapján is tudsz rangsorolni, például hogy hányan nézték meg/töltötték le/adták hozzá a kedvenceikhez az adott képet. A flickr-hez hasonlóan a Stocksnap is egy közösségi képmegosztó, tehát “átlagemberek” fotóit is megtalálod itt.

9) NegativeSpace

Ha legörgetsz az oldal aljára, akkor a Pexels-hez hasonlóan itt is tudsz szín szerint keresni, a fenti menüben pedig megtalálod a szokásos kategóriákat.

10) Gratisography

Ez az oldal eltér a többitől, teljesen más stílusú képeket találhatsz itt, mint az eddig felsoroltakon. Mint a mottója is mutatja, ezek kreatív képek, így ha szeretnél kilépni a megszokásból, akkor a Gratisography jó választás lehet.

Remélem, hasznos volt a cikk, ha kérdésed merült fel, tedd fel a Facebook oldalamon és igyekszem válaszolni 😉