Új weboldalt szeretnél? Mutatok 6 ingyenes megoldást!

Mára minden vállalkozásnak szüksége van weboldalra, amin az ügyfelei megtalálják az alapvető információkat, illetve kapcsolatba léphetnek a céggel. Nem mindenki szeretne vagy tud viszont pár százezret rááldozni erre. Ezzel a cikkel azoknak szeretnék segíteni, akik maguk szeretnék megoldani a weblap kérdést vagy legalábbis olcsón szeretnék megúszni. Az alábbiakban bemutatok néhány népszerűbb lehetőséget, amik közül választhatsz, ha új weblapot szeretnél.

Tartalomjegyzék

Self-hosted \\ saját tárhelyet igénylő

1. WordPress
2. Joomla!
3. Drupal

Managed \\ bérelt

1. WordPress.com
2. Blogger
3. Wix

Mielőtt még belevágnánk, összegyűjtöttem néhány alapfogalmat, amiket érdemes ismerni:

Domain weboldalunk egyedi azonosítója, ami alapján megtaláljuk a neten. Domain név például a webcastmedia.hu vagy a google.com. A domain név rámutat a megfelelő tárhelyre, amin a weboldal fájljait találhatjuk. Az a jó ha rövid, könnyen megjegyezhető.
Tárhely egy szerver, ami tárolja a weboldalunk fájljait.
CMS / Tartalomkezelő a CMS a Content Management System rövidítése, ami tartalomkezelő rendszert jelent. A tartalomkezelő egy szoftver, ami segít a weboldal kezelésében, lehetővé teszi a képek és szöveg egyszerű feltöltését, a weboldal tartalmának rendszerezését, illetve segít a weboldal kinézetének és működésének beállításában.
Adminfelület az a felület, amit a tartalomkezelő arra biztosít, hogy elvégezhessük a fent említett beállításokat. Az adminfelület eléréséhez felhasználónevet és jelszót kell használni, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a beállításokhoz.
Bővítmény egy kis program, ami kiegészíti a tartalomkezelőt valamilyen funkcionalitással. Hozzáadhat új gombokat a kezelőfelülethez, hogy olyan műveleteket is könnyen elvégezhessünk a weboldalon, ami alaphelyzetben nem volt elérhető
Intranet céges weboldal belső használatra, amit csak az alkalmazottak érhetnek el. Alkalmas hírközlésre, tudásbázis vagy fórum működtetésére, stb.

Domain

weboldalunk egyedi azonosítója, ami alapján megtaláljuk a neten. Domain név például a webcastmedia.hu vagy a google.com. A domain név rámutat a megfelelő tárhelyre, amin a weboldal fájljait találhatjuk. Az a jó ha rövid, könnyen megjegyezhető.

Tárhely

egy szerver, ami tárolja a weboldalunk fájljait.

CMS / Tartalomkezelő

a CMS a Content Management System rövidítése, ami tartalomkezelő rendszert jelent. A tartalomkezelő egy szoftver, ami segít a weboldal kezelésében, lehetővé teszi a képek és szöveg egyszerű feltöltését, a weboldal tartalmának rendszerezését, illetve segít a weboldal kinézetének és működésének beállításában.

Adminfelület

az a felület, amit a tartalomkezelő arra biztosít, hogy elvégezhessük a fent említett beállításokat. Az adminfelület eléréséhez felhasználónevet és jelszót kell használni, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a beállításokhoz.

Bővítmény

egy kis program, ami kiegészíti a tartalomkezelőt valamilyen funkcionalitással. Hozzáadhat új gombokat a kezelőfelülethez, hogy olyan műveleteket is könnyen elvégezhessünk a weboldalon, ami alaphelyzetben nem volt elérhető

Intranet

céges weboldal belső használatra, amit csak az alkalmazottak érhetnek el. Alkalmas hírközlésre, tudásbázis vagy fórum működtetésére, stb.

Self-Hosted / Saját tárhelyet igénylő weboldalak

 1. WordPress

Ha valamelyiket érdemes ismerni, akkor az a WordPress, ezért is vettem előre a listánkon. 2 féle típusa létezik: a WordPress.com és a WordPress.org. Előbbi egy limitált változat, erről lentebb a bérelt rendszereknél írok bővebben. Utóbbi a teljes értékű változat, ami sokkal több lehetőséget nyújt. Nemcsak nekem ez a kedvencem, világszerte közkedvelt és Magyarországon is sok weboldalhoz használják.
Új weboldalt szeretnél? Mutatok 6 ingyenes megoldást! 7
A Netcraft januári riportja alapján mára több mint 1.8 milliárd weboldal van jelen az interneten és ennek 32%-a WordPress. Egy “kisebb” szám, amit könnyebben el lehet képzelni: napi 500+ weboldalt készítenek vele. (akit érdekel, itt talál róla egyéb statisztikákat)

A népszerűségének megvan az oka:

Előnyei:

+ Legfőbb erénye a könnyű kezelhetőség, gyorsan megtanulható, és ezt néhány magyar oldal is segíti, mint például a wpszaki.hu.

+ Teljesen ingyenes, bárki letöltheti az aktuális verziót a wordpress.org honlapról.

+ Sok nyelven elérhető, még magyarul is, a fordítást a közösség végzi folyamatosan.

+ Szinte bármilyen weblap készíthető belőle, akár webshop is üzemeltethető vele.

+ SEO barát, ami elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy a weblapodat mások is lássák (és általában ez a cél 😉 ).

+ Óriási támogatói közösség van mögötte, így ha segítségre van szükséged, könnyen találsz választ, vagy valakit, aki segíthet.

+ Több mint 11.000 sablon segít kicsinosítani a weblapokat, és 50.000+ bővítmény közül válogathat, akinek kiegészítő funkciókra van szüksége.

Hátrányai:

– Biztonsági rések:
A népszerűség átka, hogy sok hacker próbálja feltörni a nem megfelelően beállított és nem védett oldalakat. Itt nem arra kell gondolni, hogy valaki leül a gép elé és megpróbálja feltörni pont a mi kis vállalkozásunk weboldalát. Programokat, úgynevezett botokat használnak, amik feltérképezik a WordPress-t használó oldalakat, és megpróbálnak gyakran használt jelszavakkal bejutni vagy különböző biztonsági réseket kihasználva vírusos tartalmat tölteni az oldalra. Ezáltal tönkretehetik az oldalt vagy spam hirdetéseket jeleníthetnek meg, amivel nemcsak a látogatókat taszíthatják el, de az oldal SEO-ját is képesek tönkretenni.

+ Hogy ezt megelőzzük, csak megbízható forrásból származó bővítményeket és sablonokat érdemes használni, és mindig telepíteni kell az elérhető frissítéseket. Emellett fontos, hogy a szerver jól legyen beállítva, és használnunk kell biztonsági bővítményeket is, amikkel minimalizálhatjuk a biztonsági kockázatot.

+ Szerk.: egy cikk, amit a Drupal és WordPress összehasonlításáról olvastam, azzal dicsekedett, hogy a Drupalnak olyan jó a biztonsági fokozata, hogy kormányhivatalok is előszeretettel alkalmazzák, mint pl. a Fehérház (whitehouse.org), de ha megnézzük az oldalt, mára már ők is WordPresst használnak, ami szerintem alátámasztja, hogy a WordPress is lehet kellően biztonságos, ha gondosan beállítjuk 😉

– Sebesség: A másik kritikus pont a betöltési sebesség. Manapság felkapott téma az oldalak sebessége, a Google és a látogatók megtartása miatt is. A weboldalak optimális betöltési ideje 1 másodpercen belül kell hogy legyen. Az, hogy mindenféle funkciót el tud látni az oldalunk, nagyszerű, de ha túl sokat akarunk és nem figyelünk oda, könnyen túlterhelhetjük az oldalt és lelassítjuk a sok bővítménnyel.

+ Odafigyeléssel viszont ez is elkerülhető, csak néhány dolgot kell tenni: válasszunk megfelelő tárhelyet, ha nem használunk egy bővítményt, akkor kapcsoljuk ki, és használjunk egy plugint, ami biztosítja a cache, betöltési késleltetés és tömörítés funkciókat (ezekről bővebben egy későbbi cikkben fogok írni).

Ha felmerült benned valamilyen kérdés a WordPress használatával kapcsolatban, keress bizalommal!

 2. Joomla

A statisztikák alapján a weboldalak 3%-a fut Joomlán, így a második a listánkon, mint a második legnépszerűbb tartalomkezelő. Sok minden hasonló, mint a WordPressnél, de ez elsősorban nagyobb, vállalati oldalakra lett tervezve, ahol több a tartalom és a kategória.

Új weboldalt szeretnél? Mutatok 6 ingyenes megoldást! 8

Előnyei:

+ Ez is teljesen ingyenes és bármikor letölthető.

+ Sok nyelven elérhető az adminfelület és a weboldalunkat is publikálhatjuk több nyelven bővítmények használata nélkül.

+ Sokféle weblap készíthető belőle és sok mindennel integrálható.

+ Szintén hatalmas támogatói közösség biztosítja a megfelelő támogatást.

Hátrányai:

– Használata viszonylag egyszerű, de több tudást igényel, kevésbé felhasználóbarát.

– Nincs hivatalos sablon gyűjtemény, külső forrásból kell megbízhatót találnunk.

– Kevesebb bővítmény van hozzá, igaz, még így is 8000.

– Az oldal biztonságossá tétele az oldal kezelőjén múlik. A közösség készít biztonsági frissítéseket ugyan, de ezeket nekünk kell manuálisan alkalmaznunk.

– SEO baráttá tehető, de nehezebb elérni, hogy az legyen, így kevésbé SEO barátnak mondják.

 3. Drupal

Következő a listán a Drupal, ami a web 2%-át teszi ki. Alapvetően ezt is sok tartalommal rendelkező nagy oldalakra találták ki, pl. céges intranetnek. Nem szűkölködik kiegészítők hiányában ez a tartalomkezelő sem, hiszen 40.000+ bővítmény és ~2600 sablon érhető el hozzá. Mégis a legtöbb jó Drupal weboldal inkább egyedi fejlesztésű. Használata a WordPress-hez képest komplex, de cserébe fejlettebb funkciók vannak beleépítve. A bővítményeket itt moduloknak hívják, ezeknek a telepítéséhez és kezeléséhez viszont jó eséllyel szakemberre lesz szükség.
Új weboldalt szeretnél? Mutatok 6 ingyenes megoldást! 9

Előnyei:

+ Gyorsan betölt, és nem igényel nagy szerver teljesítményt/sok szerver erőforrást.

+ Sok nyelven elérhető, a magyarra fordítását sokan segítik.

+ Különböző értékelések alapján ez a legbiztonságosabb az eddig leírt 3 rendszer közül.

+ SEO barát.

Hátrányai:

– Kezelése nem olyan bonyolult, de nehezebb megtanulni és több technikai háttérismeretet igényel.

– Nem kompatibilis az új verziókkal, ha egy új verziót szeretnél használni, újra kell építeni a weboldalt ami sok idő/pénz

– Drágább fejlesztők: kevesebben dolgoznak ezzel a platformmal, ezért nehezebb lesz támogatást találni hozzá, így valószínűleg többet is fognak kérni egy-egy feladatért.

– Nagy valószínűséggel fejlesztői tudásra lesz szükség, ha jó oldalt szeretnél építeni vele.

Managed / Bérelt weboldalak

Ezeknek az oldalaknak a közös tulajdonsága, hogy nem adnak teljes kontrollt az oldal felett, viszont könnyen és gyorsan el lehet készíteni őket. Landing oldal készítéséhez vagy egy rövid bemutatkozó oldal készítésére alkalmas lehet akár arra az időre is, amíg elkészül egy komolyabb céges oldal.

1. WordPress.com

Ha a számokat nézzük, kb. 76.5 millió WordPress.com blog létezik és napi 50.000 új blogot indítanak ezen a platformon. Összesen 120 nyelven használják, de az oldalak 71%-a angolul íródik. Aki nem szeretné mélyebben beleásni magát a témába, de szeretne egy felületet, ahol vezethet egy blogot valamiről, akkor kiváló választás lehet.

Előnyei:

+ Használata nagyon egyszerű, nem szükséges hozzá technikai hozzáértés.

+ Teljesen ingyen készíthetsz egy blogot kevesebb, mint 5 perc alatt.

+ Bekerülsz a blogok közé, így rátalálhatnak az oldaladra más bloggerek is.

+ Látogatottsági statisztikákat kapsz az oldaladról.

+ Bővítmények is telepíthetők.

+ Jól integrálható közösségi média oldalakkal.

Hátrányai:

– Elég sok sablonból lehet választani, de nem lehet őket szabadon átalakítani, mint a WordPress.org esetén.

– Korlátozott számú bővítmény közül lehet választani, és nem telepíthetsz külső forrásból származót.

– Az ingyenes változatban csak aldomaint használhatsz, ami azt jelenti, hogy a blogodat blogneve.wordpress.com címen lehet majd elérni.

– Korlátozott tárhely (fizetős csomagban nagyobb, de akkor is limitált).

– A legkisebb fizetős csomag évi 12.000 Ft, amiért már akár tárhelyet is bérelhetsz.

– A reklám elhelyezési lehetőségek limitáltak.

2. Blogger

A Google által 2003-ban felvásárolt blogmotor is közkedvelt ingyenes megoldás. Ezen a platformon is teljesen ingyen indíthatsz blogot, itt viszont választhatsz, hogy .blogspot.com aldomainre szeretnéd regisztrálni az oldalt, vagy saját meglévő domainedet használnád.

Előnyei:

+ Egyszerű használni, nem kell hozzá technikai jártasság.

+ Az ingyenes változatban is használható saját domain.

+ Korlátlan média tartalmat adhatsz az oldalhoz (Youtube és Google Fotók segítségével).

+ Használhatsz HTTPS tanúsítványt a saját domainhez is.

+ Könnyen integrálható a Google AdSense, amivel hirdetéseket jeleníthetsz meg a blogon, így pénzt is kereshetsz blogolás közben.

+ A kinézet jobban testreszabható, mint a WordPress.com-on.

Hátrányai:

– Kevés sablon, amik cserében jobban szerkeszthetők.

– Nincsenek bővítmények.

– Csak Google+ integráció van, más közösségi média integrálásához kerülő megoldás szükséges (pl. IFTTT –  egy nagyon hasznos online eszköz, amivel összeköthetünk és automatizálhatunk rendszereket).

3. Wix

Szintén elég népszerű weblapépítő megoldás, aminek a sikere abban rejlik, mint a WordPressnek: használata pofonegyszerű. Alapvetően még könnyebb is elindulni vele, mint egy WordPress oldallal. Néhány klikk és kész. Ha valaki designos, trendi oldalt szeretne saját maga készíteni, annak érdemes megfontolni a használatát.

Előnyei:

+ Használata nagyon egyszerű.

+ Több száz sablon közül választhatsz.

+ Fizetős és ingyenes bővítményekkel plusz funkciókat adhatunk az oldalhoz.

+ Pár óra alatt össze lehet kattintgatni egy weboldalt.

+ A .wix.com aldomainre létrehozott oldal ingyenes.

+ Nem kell karbantartani, mint a WordPresst.

Hátrányai:

– Saját domain használatához már fizetni kell (min. 5$/hó).

– Évi 37-70.000 Ft körül mozog az ára, ha nem szeretnél reklámokat az oldalra, és saját domaint használnál.

– Korlátozott sávszélesség (ami azt jelenti, hogy csak bizonyos számú látogatód lehet egy hónapban, az oldal méretétől függően).

– A sablonokat nem lehet teljes mértékben átszabni.

– Félúton már nem lehet sablont váltani.

– Nem annyira SEO barát, csak részben optimalizálható.

Egyéb opciók

Rengeteg egyéb lehetőség létezik még, de ezek manapság a legnépszerűbbek. Ha egyik sem nyerte el a tetszésedet, illetve nem felelnek meg a követelményeknek, akkor lehet, hogy egyedi fejlesztésű oldalra lesz szükséged. Ehhez is használhat a fejlesztő CMS-t kiindulási platformként, de indulhat a projekt nulláról is.

Ha valami teljesen egyedit szeretnél, megbízhatsz egy programozót vagy egy ügynökséget, hogy fejlesszen neked egy céges rendszert. Ezáltal viszont olyan weboldalt fogsz kapni, amit csak fejlesztők tudnak alakítani, ha módosítani szeretnél a weboldal működésén, újból a fejlesztőkhöz kell fordulnod, akik borsos óradíjjal dolgoznak. Csak végső esetben tudnám ajánlani, ha biztonsági vagy egyéb okból nem használhatsz más megoldást, illetve ha túl sok egyedi funkcióra van szükséged, ami nehezen valósítható meg a többi platformon.

Remélem, hasznos volt a cikk, ha kérdésed merült fel, tedd fel a Facebook oldalamon és igyekszem válaszolni 😉