Hogyan válasszunk WordPress sablont és miért jó a Divi?

Ha weboldalt szeretnénk építeni/szerkeszteni, rengeteg sablon közül választhatunk, és ezeknek a száma egyre csak nő. Egy sablont elsősorban a kinézete vagy elrendezése miatt választunk ki, de azt is fontos szem előtt tartani, hogy milyen funkciókat kapunk vele. Ha egy mindentudó sablont választunk, az sok időt és fejtörést spórolhat a későbbiekben.

  • Egyrészt a tartalom feltöltését/szerkesztését a sablon nagyon megkönnyítheti, ugyanakkor ha rosszul választunk, feleslegesen nehézzé válhat ez a feladat. Bár a legtöbb sablonhoz nem kell tudni kódolni, mert van egy intuitív kezelőfelületük, amit mindenki meg tud tanulni kezelni, ezen a felületen nem mindent lehet megoldani, amit szeretnénk. Ha a sablonban sok beépített lehetőség van, akkor nagyon sokféle oldalt elő tudunk állítani vele anélkül, hogy akár egy betű kódot is írnánk, de ha a sablon kevesebb elrendezési opcióval rendelkezik, akkor hamar el fogunk jutni arra a pontra, amin nem tudunk kódok ismerete nélkül továbbjutni (pl. nem tudjuk kedvünk szerint módosítani az elrendezést, elmozgatni a logót vagy a képeket).
  • Az sem mindegy, hogy a sablon mennyire könnyíti meg a kezelést: van-e úgynevezett front-end buildere vagy csak back-end. A back-end szerkesztő jellemzője, hogy sok beállítási lehetőség van benne, viszont szerkesztés közben nem láthatjuk, hogy mit is állítottunk be, ezért ismerni kell a sablon felépítését és kezelését, hogy tudjuk, mit hogyan kell beállítani. A front-end szerkesztő valós időben mutatja a változtatásainkat, így könnyebb eligazodni.
  • Fontos szempont lehet az ár is: nem mindegy, hogy egy sablont évente kell fizetni vagy csak egyszeri díja van, hogy van-e rá támogatás (fejlesztenek-e hozzá frissítéseket és bővítményeket), és hogy a megvett licenc csak egy oldalra érvényes vagy felhasználható többre is.Mindezt megfontolva én a Divi sablon használata mellett döntöttem, és az alábbiakban kifejtettem, miért.

Tartalomelrendezési lehetőségek

A Divi jelentősen megkönnyíti a tartalomkezelést, mert maga a sablon rengeteg előre beállított modult tartalmaz, amiket nekünk már csak ki kell választani:

Rengeteg féle weboldalt létrehozhatunk vele mindenféle kód írása nélkül, és legrosszabb esetben néhány bővítményt kell segítségül hívnunk, ha valamilyen bonyolultabb funkciót szeretnénk az oldalunkra (pl. webshop paypal fizetéssel). Ha nem vagyunk teljesen elégedettek a beépített funkciókkal, és teljesen egyedi formázást szeretnénk, ráadásul értünk valamennyire a HTML-hez és a CSS-hez, akkor a Diviben van hely és lehetőség arra is, hogy beleírjuk saját kódunkat.

A Diviben ezen kívül lehetőség van arra, hogy elmentsük a kedvenc elrendezéseinket, majd ezeket újra, egy kattintással beillesszük egy másik oldalra, így megspórolva több órás, akár napos munkát. Egész szövegdobozokat, sorokat, akár oldalakat is elmenthetünk, minden formázásukkal együtt, sőt, akár saját child theme-et („alsablont”) is létrehozhatunk: ezt személyre szabhatjunk, majd elmenthetjük anélkül, hogy az eredeti sablonon módosítanánk, és legközelebb ha ezt használjuk, akkor már minden beállításunk a helyén lesz. Ha érdekel, ezt hogyan tudod elérni, akkor olvasd el a Divi könyvtár használatáról szóló cikket!

Kezelhetőség

Arról már volt szó, hogy nem kell megtanulnunk kódot írni, de ez még nem minden. Kódírás nélkül is lehet egy kezelőfelület intuitív és kevésbé intuitív. A Divi megtanulása nem nehéz feladat, és ha valaki az alap logikát sikeresen elsajátítja, akkor onnantól könnyen tudja kezelni az oldal tartalmát. Egy másik fontos előny, hogy az interneten minden esetlegesen felmerülő kérdésünkre találunk segítséget, mert hatalmas támogatói közösség áll mögötte (ehhez viszont általában szükséges az angoltudás).

A Divinek van egy saját fejlesztésű front-end építője is, a Divi Builder. Ebben a szerkesztőben azonnal látjuk, hogy mit változtatunk és hogyan fog kinézni utána az oldal, tudunk itt szöveget írni, szövegdobozokat/képeket hozzáadni és átméretezni, formázni, elrendezést módosítani. Ennek a kezelése meglehetősen egyszerű, és ha esetleg mégis hibázunk, akkor mindig van lehetőség az automatikusan mentett előzményekből visszaállítani az előző működő állapotot (a Divi Builder minden változtatás után automatikusan ment, akkor is, ha mi elfelejtenénk).

Ár

Az eddig leírtak nagy része igaz néhány más népszerű sablonra is, mint például az Avada vagy a BeTheme: ezeknek is van jól kezelhető front- és back-end szerkesztője, és sok beépített beállítási lehetősége, itt csak a kérdés, hogy kinek mi áll kézre, melyik felület tűnik logikusabbnak. Az árban viszont nagy különbség van: a Divit, az Avadát és a BeTheme-et is meg lehet venni egy évre (ez nem túl praktikus, mert ha tovább tervezzük fenntartani a weboldalunkat, akkor minden évben fizetnünk kell a sablon frissítésekért), vagy „örökre”, tehát korlátlan időtartamra, egyszeri, nagyobb összegű fizetéssel. Ezek az árak hasonlóak (kb 250 USD ~ 70 ezer forint a korlátlan licenc díja), viszont az Avada és a BeTheme ezért csak fél évre ad támogatást, és csak egy oldalon engedi használni a sablont.

A Divi ezzel szemben örök támogatást biztosít, és korlátlan számú oldalra teszi használhatóvá a sablont. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha tőlem rendelsz weboldalt, akkor a sablon Neked ingyen lesz, mert én már megvettem a Divit, a többi sablon esetében viszont annak az ára plusz költséget jelent. Ha Te magad építed az oldalad, a Divit akkor is korlátlan időre és korlátlan számú weboldalra megveheted ugyanannyi pénzből, mint például az Avadát vagy a BeThemes-t egy oldalra, fél év támogatással.

A Divi árában benne van az összes előre elkészített elrendezés (több mint 20 féle előgyártott layout, amit már csak testre kell szabni), és minden Divire fejlesztett bővítmény is. Ezeknek a száma pedig egyre csak gyarapodik, mert minden új fejlesztésű sablonhoz és bővítményhez automatikusan hozzáférést kapsz, ha a Divit egyszer megvetted.

Ezekből látszik, hogy miért is olyan népszerű a Divi: a Builtwith statisztikái szerint összesen 1 102 458 élő oldal fut Divin, míg az Avadát 464 817-szer, a BeTheme-et pedig 134 241-szer adták el eddig (ezek pedig automatikusan legfeljebb annyi oldalt jelentenek, ahányszor eladták őket, hiszen egy licenc csak egy oldalra használható fel). A Divi nemcsak Magyarországon, de az egész világon a legnépszerűbb WordPress sablon, szintén a Builtwith statisztikája szerint:

Ha elnyerte a tetszésed, ide kattintva kipróbálhatod te is Divit! Ha Te magad építed az oldalad, akkor bármikor megveheted a korlátlan licencet, ha pedig tőlem rendeled meg, akkor ingyen is megkapod 😉 Amint elkészült az oldal, akár Te magad is átveheted a kezelését, kipróbálhatod a Divit, és ha elakadsz, segítek a továbbjutásban 🙂

Divi WordPress Theme

A kép egy partnerlink! Ha erre a bannerre kattintva veszed meg a Divi sablont, támogathatod vele a munkámat (neked ugyanannyiba kerül, de én részesedést kapok a fejlesztőtől)

Remélem, hasznos volt a cikk, ha kérdésed merült fel, tedd fel a Facebook oldalamon és igyekszem válaszolni 😉