Domain? Tárhely? Így válassz weboldal készítés előtt!

Miből áll egy weboldal?

Ha nagyon belemerülünk a részletekbe, akkor a végén sok nullából és 1-esből, de ennyire most nem megyünk bele.
A technikai részleteket mellőzve a weboldalnak 2 fontos része van, amiről tudnod kellene, mert ezekért fogsz fizetni: a domain és a tárhely.

A domain olyan, mint a házszám, azonosítja az interneten a weboldaladat, és megmondja a böngészőknek, hogy hol kell keresni a weblapot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rámutat/odairányít arra a tárhelyre, amit beállítottunk vagy beállítottak nekünk.

A tárhely pedig az a “tároló”, ami a weblap elemeit tárolja és a látogatók számára biztosítja az elérésüket: a forráskódot, a képeket és a fájlokat, stb. amiket a weblap megjelenít.

Ezáltal, hogy ezek külön vannak, nem muszáj ugyanannál a cégnél domain nevet regisztrálnod, mint ahonnan a tárhelyet veszed. Vehetsz “A” szolgáltatótól csak domaint, “B”-től pedig egy üres tárhelyet, majd a domaint odairányítod a tárhelyre.

Ennek a részleteit már nem zsúfoltam bele ebbe a cikkbe, ha kíváncsi vagy rá vagy éppen ebben akadtál el, írj és segítek! 😉

Domain

A domain név kiválasztásakor szinte elég csak a költségeket mérlegelned, esetleg még azt kell számításba venned a szolgáltató kiválasztásakor, hogy milyen profin tájékoztatnak és mennyire gyorsan regisztrálják neked a domaint, de nekem ezzel még sehol nem volt gondom.

Előfordul, hogy egy tárhelyhez ingyen biztosítanak egy domain nevet is, szóval ha már a tárhely vásárlás is időszerű, akkor lehet hogy nem érdemes elkapkodni a domain vásárlást, mert ingyen kapod majd a tárhely mellé.

Tárhely

A tárhelyválasztás már kicsit keményebb dió. Itt több mindenre érdemes odafigyelned: az első 2 helyen a megbízhatóság és a sebesség legyen. Ezek szerintem fej fej mellett a legfontosabb tényezők.

A megbízhatóság nyilván azért, mert senki sem szeretné, ha meglenne a csili-vili új oldal, özönlenének a látogatók, de nem tudják elérni a tartalmat, mert a kiszolgáló miatt elérhetetlenné válik az oldal.

A sebesség pedig manapság az egyik legfontosabb tényező az élet sok területén. Mindent gyorsan szeretnénk, ha lehet, azonnal. A Google is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a felhasználók igényeit gyorsabban kiszolgáló weblapokat mutassa elsőként a keresőben.

Domain? Tárhely? Így válassz weboldal készítés előtt! 3Egyébként is ha az emberek néhány másodperces figyelem sávjából (attention span) a legtöbbet vagy akár az egészet az oldal betöltődése veszi el, akkor már nem lesz időd lenyűgözni a látogatót a termékeddel vagy szolgáltatásoddal, mert már elunta az életét, mire betöltött az oldal.

Egyébként is ha az emberek néhány másodperces figyelem sávjából (attention span) a legtöbbet vagy akár az egészet az oldal betöltődése veszi el, akkor már nem lesz időd lenyűgözni a látogatót a termékeddel vagy szolgáltatásoddal, mert már elunta az életét, mire betöltött az oldal.

Továbbá fontosak még a biztonság és a támogatás minősége is, attól függően, hogy mennyi segítségre lesz szükséged.

A biztonság nem csak a tárhelyszolgáltatón múlik, de nem árt, ha a környezet, amit biztosítanak, jól védett a különböző támadások ellen.

Támogatás alatt pedig azt értjük, hogy ha valamilyen ügyben megkeresed a szolgáltatót, akkor milyen gyorsan és mekkora segítőkészséggel válaszolnak. Ha nem vagy még járatos a weboldal kezelésében és nincs is, akit megkérhetsz, hogy segítsen az első beállításokban, akkor lehet, hogy a tárhelyszolgáltatót kell majd megkérned néhány beállítás megtalálásához.

Van olyan szolgáltató is, akinél bizonyos funkciókat külön kérni kell, hogy ők állítsák be neked, így mindenképpen igénybe kell venned a támogatásukat. Hogy melyik szolgáltatónál milyen a támogatás, leginkább csak a véleményekből tudod majd meg.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_image admin_label=”hands_reaching” src=”https://webtopus.hu/wp-content/uploads/2019/06/hands_reaching.jpg” _builder_version=”3.24″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]

Tárhely típusok

Azt is érdemes tudni, hogy többféle tárhelyszolgáltató közül választhasz:

Ingyenes

A Domain szolgáltatók is biztosítanak néha egy egyszerűbb, kisebb, korlátozott tárhelyet a domain mellé, de ezen maximum egy statikus HTML oldalt lehet futtatni, ami szinte csak arra jó, hogy kiírd, hogy hamarosan lesz egy oldalad.

Más ingyenes ajánlatok esetén pedig cserében linkelned kell valamilyen oldalra, vagy reklámokat kell feltöltened az oldaladra. Ha mindenképpen ingyenes megoldást szeretnél, akkor én inkább a blog.com vagy wordpress.com megoldást ajánlom, ezeken bármikor elindíthatsz egy ingyenes blogot.

Megosztott tárhely (shared hosting)

Ez azt jelenti, hogy egy szerveren sok weboldal osztozik az erőforrásokon. Ez a legnépszerűbb megoldás, mert költséghatékony.

Ha nincsenek különleges elvárásaid vagy nagyon nagy forgalmad, akkor megfelelő lehet, de a mai elvárt optimális sebességet nem valószínű, hogy biztosítják majd a weboldalad számára. Ezeken ugyanis le van korlátozva, hogy egy-egy weboldal mekkora erőforrást használhat fel maximum, például napi x darab látogatód lehet, és egyidőben legfeljebb y darab.

 • Kinek ajánlott: Bemutatkozó oldalakhoz, kisebb blogokhoz valószínűleg ez lesz az optimális megoldás.
 • Ár: pár ezer Ft/év-től a határ a csillagos ég; ~10.000 Ft-ért lehet már jókat venni.

VPS

A rövidítés jelentése Virtuális Privát Szerver, többnyire ezt használják az ügynökségek, hozzáértőbbek. A “virtuális” azt jelenti, hogy nem egy valódi szervert bérelsz ezzel a megoldással, hanem csak egy nagyobb szervertorony bizonyos erőforrásait, amik egy virtuális szervert képeznek számodra. Ez sokkal több lehetőséget nyújt, mint egy szimpla hoszting** (tárhelyszolgáltatás), kevesebb dologban vagy korlátozva. A legegyszerűbb VPS egyébként már megosztott tárhely árkategóriában is elérhető, és az előnyük még, hogy skálázhatóak, azaz ha szükség van rá, később növelhető a kapacitásuk tárhely költöztetés nélkül.

 • Kinek ajánlott: csak hozzáértőknek, ha több oldalt vagy különleges igényű weboldalt/webes alkalmazást kell fenntartani. A szerver karbantartása plusz munkát igényel!
 • Ár: évi pár ezer Ft-ért is lehet kapni egy egyszerűt, de a jobbak inkább 25-100.000 Ft körül vannak egy évre

Dedikált

Ha még a virtuális szerver sem elég, a következő lépés feljebb a dedikált szerver. Ez egy valódi fizikai szervert jelent, amit kedved szerint alakíthatsz és kezelhetsz, itt már tényleg csak a vas paraméterei szabnak határt.Bár ez egy fizikai szervert jelent, azért ez nem azt jelenti, hogy az irodában kell helyet találni neki, sőt nem is ajánlott bajlódni vele, érdemesebb szerverfarmon egy dedikált szervert bérelni. Ezzel megspórolhatod a rendszermérnököt, aki karbantartja a szervert, a szerverszoba kialakítását hűtéssel, adott esetben biztonsági előírások bevezetésével (GDPR, adatvédelem… nem lenne jó, ha bárki egy pendrive segítségével el tudná hozni a webszervereden tárolt összes adatot, mert mondjuk irodaházban egy illetéktelenek által is hozzáférhető helyen van).

 • Kinek ajánlott: extrém sok látogatót fogadó weboldalhoz vagy nagyon erőforrásigényes webalkalmazáshoz, de általában a virtuális megoldások is ki tudják elégíteni ezeket az igényeket is, és azok költséghatékonyabbak.
 • Ár: borsos 😀 teljesen saját üzemeltetéssel milliós nagyságrendű beruházás, bérléssel pár tízezer Ft/év-nél kezdődik az ár

Managed WordPress tárhely

Ha csak WordPress oldalt szeretnél a tárhelyre, de nincs kedved, időd vagy megfelelő tudásod a weboldalt beállítani és fenntartani és egyben szeretnéd letudni a tárhelyet és az oldal fenntartását is, akkor ez egy jó megoldás lehet, viszont kicsit drága. Magyarországon nincs is sok példa rá, inkább külföldi szolgáltatók palettáján láttam eddig ezt az opciót. Ebben a konstrukcióban nem is kell foglalkoznod a tárhellyel, csak kapsz egy telepített WordPresst és már készítheted is az oldalt, a szolgáltató gondoskodik az oldal frissítéséről, biztonságáról és a sebesség optimalizálásról.

 • Kinek ajánlott: akinek nincs ideje és nagy forgalmú weboldala van,  ami kitermeli a weblap fenntartási költségét.
 • Ár: havi pár ezer Ft, ami átlagban minimum 50.000 Ft/év lesz

Konklúzió

Az, hogy melyik a legjobb tárhelyszolgáltató, elég szubjektív. Sok vita folyik erről Facebook csoportokban és fórumokon, végső soron az igények fogják meghatározni, hogy kinek melyik válik be

Néhány dolog, amire mindig érdemes odafigyelni:

 • Mekkora tárhelyet kapsz? (Képek mennyiségétől függően én azt ajánlom, legyen nagyobb mint 300 MB, akkor is, ha csak egy egyszerű kis bemutatkozó oldalt szeretnél, mert kellhet a hely pl. biztonsági mentések tárolásához.)
 • Mennyi domain irányítható a tárhelyre? (Ha több weboldalad van vagy lesz, akkor ez is fontos.)
 • SSD tárhely vagy hagyományos? (Ez arra vonatkozik, hogy milyen merevlemezekről üzemeltetik a szervert, ami a tárhelyet biztosítja; a sebességet befolyásolja, az SSD tárhely gyorsabb.)
 • Van-e aldomain készítési lehetőség? (Ha szeretnél még egy weboldalt készíteni úgy, hogy megtoldod az eddigi domain nevedet egy előtaggal, pl. tudasbazis.webcastmedia.hu.)
 • Lehet-e e-mail címeket létrehozni a domain névvel? (valami@sajatdomain.hu)
 • Milyen kezelőfelületet kapsz a tárhelyed beállításához? (Ha azt látod, hogy Cpanel vagy Plesk, akkor azokat könnyű lesz kezelni és sok beállítási lehetőséget nyújtanak.)

WordPress-specifikus

Ha WordPress-hez keresel tárhelyet, akkor ezekre is mindenképp figyelj:

 • Van-e MySQL adatbázis? (Minimum v 5.6, de itt nem szokott nagy baj lenni a verzióval, ha viszont nincs adatbázis, akkor nem tudsz WordPress-t üzemeltetni a tárhelyen.)
 • PHP verzió  legyen minimum 7. (Ez befolyásolja az oldal sebességét, és egyre kevesebb sablon és bővítmény fogja támogatni a régi verziókat –> egy idő után ezek nem fognak működni és legrosszabb esetben szolgáltatót kell váltanod.)

Remélem, hasznos volt a cikk, ha kérdésed merült fel, tedd fel a Facebook oldalamon és igyekszem válaszolni 😉