Az internet gyászos napja. Az EP megszavazta az Article 13-mat!

Az európai politikusok 348 igen és 274 nem szavazat mellett tették le a voksukat a nagy port kavart 11. és a 13. cikkelyre, amely az online szerzői jogokat szabályozza.

A remény, hogy megmarad az internet szabadsága, az utolsó pillanatig élt az ellenzőkben, de sajnos a szavazatok számában alulmaradtak. A 11. és 13. cikkely felkorbácsolta a kedélyeket, de sajnos a szavazás nem kedvezett az ellenzőknek. Ez nap az internet történetében gyászos fekete kerettel kerül majd be. Egyes megfogalmazások szerint „az internet szabadságának sötét napja”. Természetesen vannak örvendezők is. Margrethe Vestager, a versenyért felelős európai biztos szerint ez csodálatos változásokat hozhat, és örömmel üdvözli az eredményt.

A nagy vitákat és ellenkezést kiváltó, a Szerzői Jogszabályról szóló törvényhez kapcsolódó 11. és 13. cikkely elfogadása csupán néhány szavazaton múlt. Az EU tagállamoknak két év áll a rendelkezésére, hogy összehangolják a saját szabályrendszerükkel, mielőtt hatályba lép az új irányelv.

Article 11: “linkadó”,

 

 

Kötelezővé teszi a gyűjtőoldal tartalomszolgáltatók számára, hogy díjat fizessenek az általuk használt tartalomért. Ez abban az esetben is kötelező, ha ez csak egy cím vagy egysoros idézet, és az eredeti tartalomra vezet.

Axel Voss, a Német Kereszténydemokrata Unió tagja szerint ez az intézkedés segít javítani azon a helyzeten, amely lehetővé teszi néhány vállalat számára, hogy nagy profithoz jusson anélkül, hogy az újságírók, akik tulajdonképpen létrehozzák az értékes tartalmakat, megfelelő díjazást kapnának.

A YouTube szerint a szelídebb verzió került megszavazásara, de a hírhedt 13. cikkely kellemetlen következményekkel járhat Európa kreatív és digitális gazdaságára nézve.

Robert Ashcroft, a PRS for Music vezérigazgatója (aki a jogdíjakat gyűjti a művészek számára) szerint az új rendelkezések célja egy tisztességesen működő piac megvalósulása az alkotók számára.

 

Az „online cenzúra” ellen a szavazást megelőző napokban több tízezres tömeg vonult az utcára, ezzel kifejezve tiltakozását. Az Európai Unió törekvése eredetileg a szerzői jogokra vonatkozó irányelvvel a nagy technológiai vállalatok egyeduralmának megtörése volt. Ugyanakkor ezzel egyidőben  szembefordítja a szerzői jog birtokosait a főbb technológiai cégekkel és a tüntetőkkel is, akik a szólásszabadságukért aggódnak.

 

A szerzői jog által védett tartalmak kiszűrésére kifejlesztett szoftverek még nem 100%-ban hatékonyak, illetve megbízhatóak, így előfordulhat, hogy vloggerek is hátrányba kerülhetnek az új szabályozás miatt. Az EU nézőpontja szerint a szabályozás lényegeaz, hogy a tartalomkészítők és az azok számára megjelenést biztosító platformok osztozzanak a bevételeken.

Az EU szemszögéből a YouTube illetve a Google Hírek hatalmas nyereséggel működnek a kreatív tartalmak elhelyezésével valamint közlésével, és csupán morzsákat juttatnak ebből a tartalmak létrehozóinak.

Ezen hivatott változtatni az Article 13. Ennek gyakorlati működését még találgatások veszik körül, de két változat a legesélyesebb.

  • Az első esetben a platformok megállapodást kötnek a licensz tulajdonosokkal.
  • A második esetben tartalomszűrőkkel akadályozzák meg a licensz nélküli tartalmak feltöltését.

A szabály ellenzőit az aggasztja, hogy a szerzői jogokra hivatkozva még az engedélyezett tartalmak is áldozatul fognak esni a szűrőknek, vagy akadályoztatva lesznek már a feltöltéskor az olyan média hatalmak által, mint a YouTube, a Twitter, vagy a Facebook.

 

Hasznos mindenki számára, ha felkészül ezekre a változásokra. Jó, ha eddig sem tetted, de ha igen, akkor mostantól ne használj engedély nélküli képeket, cikkeket, zenét a saját platformjaidon. A cikkben szereplő képek például a freepik.com oldalról származnak, ahonnan akár ingyenesen is tölthetsz le szabadon felhasználható képeket.

A valódi hatását ezeknek a változásoknak a gyakorlat fogja majd megmutatni, de figyelmen kívül semmiképpen nem hagyhatók.